Kategorier
Solceller

Solceller – att tänka på

Solceller är en investering som många idag vill veta mer om. Frågar man vanliga villaägare så är det den investering som man helst skulle vilja ta. Frågan är också mer än aktuell idag med tanke på de stigande elpriserna och de oroligheter som syns i Europa gällande detta.

Med solceller så blir man en egenproducent av el och man gör sig i och med detta oberoende av priserna som sätts i omvärlden. Faktum är att man också kan sälja ett överskott vidare: den el som du producerar och inte använder kan säljas vidare till elbolag och du kan genom detta också tjäna pengar. Det går idag att installera solceller både på vanliga villor och på större fastigheter.

Gällande det senare så ser man att många företag, lantbruk, BRF:er och fastighetsägare börjat med detta: man får en billigare drift, man får en säker drift, man gör miljön en tjänst – elen som produceras är rakt igenom grön – och man får en lösning som blir tilltalande för andra. Som exempelvis företag kan man använda sig av övergången till solceller som en del i din profilering: man visar för kunderna att man äger ett patos och att man tar sitt ansvar i att minska avtrycken på klimat och miljö.

Hitta rätt partner för installation av solceller

Oavsett om man vill installera solceller som villaägare eller som exempelvis företag eller fastighetsägare så finns det några saker att tänka på. Det första handlar om kompetens och val av partner.

I synnerhet gäller detta för större investeringar: ni måste säkerställa en kvalitativ lösning som ger er den effekt ni vill nå. Lösningen kan se annorlunda ut, beroende på just era förutsättningar, och kostnaden kan även de bli varierande utifrån detta. Undersök alltid vilka företag som erbjuder planering, projektering och installation av solceller innan ni bestämmer er. Kolla referenser, se över om företaget har några anmärkningar och var noggrann med att exempelvis framtida serviceavtal inkluderas i avtalet ni skriver.

Klarar din villa solceller?

Det finns två viktiga saker att tänka på i samband med att man som villaägare planerar att investera i solceller. Det första handlar om elsystem: klarar ditt nuvarande elsystem att hantera den nya anläggningen? Många äldre hus har elsystem som inte är anpassade för en ökad belastning – vilket man även bör tänka på i andra sammanhang: vi använder mer el idag och det ökar riskerna – vilket gör att man bör anlita en behörig elektriker för att undersöka detta närmare. En ökad belastning kan få olika komponenter att börja brinna och att både se över elsystem och brandskyddet är viktigt.

Solceller monteras på taket. Detta innebär att även detta område på huset måste ses över. Klarar ditt tak en ökad belastning och tyngden från panelerna? Tänk även på när du senast bytte tak. Kan det vara läge att byta tak innan du installerar solceller? Det kan vara en fråga att överväga om du har ett tak som börjar bli lite till åren.